Skip to main content

cz   de   gb   fr   hu   nl   pl   ro   sk   rs  

Pre nego što počnete

Pre kupovine krovnog prozora, trebalo bi da razmislite o uređenju enterijera i spoljašnjosti kuće, ergonomiji i kako da dobijete najviše svetla sa prozora. Dnevna svetlost je osnovni uslov, a ljudi uvek pozitivno reaguju na dnevnu svetlost. Pomaže nam da imamo više energije, učimo brže i manje je verovatno da ćemo dobiti bolesti povezane sa stresom. Stoga je lična investicija da što više dnevnog svetla uđe u vaš tavanski prostor.

ŠTA TREBA UZETI U OBZIR DA MAKSIMALNO ISKORISTITE SVETLOST SA KROVNIH PROZORA

  • Veličina krovnog prozora
  • Broj krovnih prozora
  • Položaj krovnih prozora
  • Oblik unutrašnjeg okvira

OSVETLITE SVOJ TAVAN

ISTA POVRŠINA PROZORA = VIŠE DNEVNE SVETLOSTI

Veći prozori naravno puštaju više dnevne svetlosti, ali vredi razmišljati i o tome da imate više manjih prozora jer se može postići bolji ukupan efekat (pogledajte gore).

  • Korišćenje jednog krovnog prozora omogućilo bi dnevnoj svetlosti da osvetli oko 46% ove sobe
  • Korišćenje dva krovna prozora sa istom kombinovanom površinom prethodnog prozora omogućilo bi da dnevna svetlost osvetli oko 48% ove sobe
  • Ali četiri krovna prozora sa istom kombinovanom ukupnom površinom raspoređenom ravnomernije omogućila bi da dnevna svetlost osvetli oko 65% ove sobe!

PRAVI OKVIR ZA MAKSIMALNO OSVETLJENJE

Takođe možete pustiti više svetla u sobu pomoću pravog okvira. Ako je okvir vertikalno ispod prozora i horizontalno iznad prozora, možete omogućiti da više svetla uđe u prostoriju.

SLOBODNA CIRKULACIJA VAZDUHA

PRAVI OKVIR ZA SLOBODNU CIRKULACIJU VAZDUHA

Pravilno postavljeno okno omogućava svetlosti da uđe u prostoriju.
Nepravilno postavljeno okno zadržava topli vazduh i može izazvati kondenzaciju. Pravilno postavljeno okno omogućava cirkulaciju toplog vazduha po sobi.

POSTAVLJANJE RAFTERA

POSTAVLJANJE KROVNIH PROZORA SA RAFTERIMA

Takođe možete pustiti više svetla u sobu pomoću pravog okvira. Ako je okvir vertikalno ispod prozora i horizontalno iznad prozora, omogućavate da više svetla uđe u prostoriju.

SPOLJAŠNJA ARHITEKTURA

IZGLED KUĆE

Pored unutrašnjeg osvetljenja i dizajna, trebalo bi da razmislite i kakav će vizuelni uticaj krovni prozori imati na vašu kuću spolja. Ne zaboravite da razmotrite položaj krovnih prozora u odnosu na postojeće prozore u kući. Zatim pokušajte da izbalansirate potrebu za unutrašnjim svetlom sa spoljašnjom arhitekturom. Ovako će vaši krovni prozori izgledati elegantno spolja i biti u skladu sa vašim potrebama iznutra.

ZAŠTITA OD SNEGA

Korišćenje zaštite od snega iznad krovnog prozora se uvek preporučuje kako bi se sprečila trajna oštećenja.

ERGONOMIJA

STRMIJI NAGIB: DUŽI PROZOR

Krovni prozor uvek treba postaviti na ispravnu visinu i biti prave veličine koja odgovara vašim specifičnim potrebama.

Izbor prave veličine prozora odnosi se na kosinu krova na vašoj kući. Ako imate mali nagib krova, potrebna vam je veća visina krovnog prozora da biste imali isti pogled kao u kući sa strmim krovnim nagibom. Opšte pravilo je stoga da "što je manji nagib krova, to je viši krovni prozor".

Pored veličine krovnog prozora, trebalo bi da uzmete u obzir i visinu na kojoj želite da postavite krovni prozor. Važno je da većina stanara u kući ima jasan pogled kroz prozor.

Ne postoji nijedna "ispravna" veličina prozora ili postavljenje prozora. Prozor uvek treba postaviti za pogodnost i funkcionalnost korisnika, a to može da varira u skladu sa vašom situacijom.

Za isti pogled, manji nagib krova zahteva viši prozor od krova sa strmim terenom.

KONTROLA SVETLOSTI

IZABERITE ODGOVARAJUĆU ROLETNU

Pre kupovine roletne morate da razmislite zašto vam je potrebna roletna, kako biste mogli da odlučite koji tip roletne najviše odgovara vašim potrebama. Na slici se vidi efekat svake roletne na svetlost i toplotu.

BEZBEDNOST

BEZBEDNOST TOKOM POSTAVLJANJA

Uvek obavezno nosite odgovarajuću zaštitnu opremu tokom postavljanja. Obično možete završiti postavljanje krovnog prozora iz unutrašnjosti kuće, pa skele nisu neophodne. Međutim, kao i kod svih konstrukcija, postoji opasnost da predmeti padnu sa krova (čekić, crep itd). Stoga preporučujemo da nikada ne ostavljate predmete na spoljašnjem delu krova, kao i da sve rizične površine budu obezbeđene kako bi se rizik sveo na najmanju moguću meru.

Preporučuje se da nosite sigurnosne maske i naočare prilikom sečenja bilo kog unutrašnjeg materijala na krovu ili prilikom sečenja crepova. Takođe je preporučljivo koristiti privremene potporne letvice dok postavljate okvir prozora.